Gingerbread sterren met witte chocolade

2 december 2017
49

Geen Kerst gaat hier voorbij zonder gingerbread koekjes gebakken te hebben. Niet heel gek dus dat die elk jaar weer voorbij komen op het blog. Vorig jaar liet ik de gingerbread sneeuwvlokken zien, nu ga ik voor de gingerbread sterren met witte chocolade. En ik kan ook vast verklappen dat er een versie met karamel gaat komen later deze maand. Dat vind ik het leuke aan gingerbread. De koekjes zelf smaken al heerlijk, maar je kunt het ook perfect combineren met andere smaken. En decoraties uiteraard, daar lenen gingerbread koekjes zich ook perfect voor.

Gingerbread sterren met witte chocolade

Gingerbread koekjes horen gewoon echt bij de kerst. Deze gingerbread sterren met witte chocolade zijn erg makkelijk om te maken en vooral heel erg lekker.

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 160 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram suikerstroop
  • 1 ei (M)
  • 1 eidooier
  • 500 gram bloem
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el kaneel
  • 2 tl nootmuskaat
  • snuf zout

Extra nodig

  • ster uitsteker (die van mij was zo’n 9 cm)
  • 350 gram witte chocolade
  • kerstsprinkles naar keuze

Instructies

  • Meng de boter, donkerbruine basterdsuiker en stroop tot een romig mengsel. Als stroop kun je gewoon pannenkoekenstroop gebruiken. Voeg de eieren toe en mix tot alles is opgenomen.
  • Meng de bloem, gember, kaneel, nootmuskaat en zout alvast door elkaar in een aparte kom. Dit voeg je in delen toe aan het andere mengsel.
  • Dit deeg blijft door de stroop redelijk plakkerig. Verdeel het deeg in 2 delen, maak hier plakken van en pak deze in met folie. Als plak koelt het deeg sneller af in de koelkast waardoor je eerder verder kunt gaan. Laat het deeg minimaal vier uur rusten voordat je er koekjes uit gaat steken.
  • Rol na het rusten het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 4 mm dikte. Steek de sterren uit en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 16 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken laat je de koekjes even op de bakplaat liggen, verplaats ze daarna naar een rooster waar ze helemaal kunnen afkoelen.
  • Wanneer ze helemaal afgekoeld zijn kun je de witte chocolade au bain-marie smelten. Smelt eerst twee derde van de chocolade. Haal dan de kom van de pan af, voeg de rest van de chocolade toe en blijf roeren tot alle chocolade gesmolten is.
  • Dip een gedeelte van de koekjes in de chocolade, ik hield ze er een beetje schuin in zodat de chocolade voornamelijk aan de bovenkant van de koekjes zit en niet aan de achterkant. Leg de koekjes op een vel bakpapier en strooi er gelijk wat sprinkles overheen.

Tips

  • Ook handig: ’s avonds het deeg maken zodat je de volgende ochtend gelijk kunt beginnen.
  • Decoreer de koekjes per twee of drie tegelijk om te voorkomen dat de chocolade al te veel is uitgehard.
Tips

De gouden en zilveren ‘suiker’ die ik gebruik zijn van het merk Wilton. De sterretjes zijn merkloos, maar online wel in verschillende webshops te vinden.

Bewaren

Wanneer de chocolade is uitgehard kun je ze in een trommel bewaren, hier blijven ze zeker 3 weken goed.

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

4 reacties

  1. Carla schreef:

    Wat ziet dat er feestelijk en lekker uit!
    Xus,
    Car

  2. Suus schreef:

    Ik heb ze gemaakt. Ga het niet weer doen, we kunnen er niet vanaf blijven.. 😉 😉

  3. Eline schreef:

    Zou je het koekjesdeeg ook in kunnen vriezen? Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, geen probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *