Gevulde speculaas boterkoek

Gepost: 26 november 2016 Laatst bewerkt: 20 oktober 2023
436

gevulde-speculaas-boterkoek-1a

Al een tijdje roep ik dat ik een variatie wil maken op mijn boterkoek recept. Via Facebook heb ik jullie ook al eens gevraagd welke variaties jullie zelf graag maken. Een optie die vaak genoemd werd, was het meebakken van amandelspijs. Met dat idee ben ik met een heuse Sinterklaas boterkoek aan de slag gegaan en dit is het resultaat: gevulde speculaas boterkoek! En oh oh oh, wat is dat lekker zeg! Omdat mijn vader zo gek is op boterkoek en gevuld speculaas, stuurde ik een appje om te vertellen wat ik had gemaakt. Daar was hij -zoals ik al had gedacht- heel erg nieuwsgierig naar en uit zijn werk stond hij gelijk op de stoep om de boterkoek te proeven en mee naar huis te nemen. Je raadt het al, door mijn hele testpanel is de boterkoek met spijs goedgekeurd!

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

 

gevulde-speculaas-boterkoek-2a

Recept afdrukken

4.83 van 17 stemmen

Gevulde speculaas boterkoek

Gevulde speculaas boterkoek met amandelspijs. Dat klinkt heel lekker en dat is het ook! Zeker uitproberen dus.
Porties: 14 stukjes (20cm bakvorm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 4 tl speculaaskruiden

Vulling + decoratie

  • 200 gram amandelspijs (volgens recept)
  • 1 ei (M)
  • handje garneer amandelen

Instructies

  • Klop boter en suiker luchtig, voeg dan het ei toe en mix tot deze is opgenomen.
  • Het bloem, de speculaaskruiden en het zout kun je tegelijk toevoegen, meng tot een mooi deeg. Boterkoekdeeg is altijd een beetje plakkerig, dus je hoeft geen extra bloem toe te voegen of het te koelen.
  • Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier en vet de rand in met een beetje boter. Neem de helft van het deeg en verdeel dit gelijkmatig over de bodem van de vorm.
  • In een apart kommetje doe je de amandelspijs. Kluts het ei en voeg de helft (bewaar de andere helft voor het afsmeren) hiervan toe aan je spijs, kneed dit er goed doorheen. Het spijs is nu zachter en beter te verwerken. Verdeel het spijs gelijk over het deeg dat al in de vorm zit. Laat ongeveer een centimeter rondom vrij.
  • Neem de rest van het deeg en verdeel dit gelijkmatig over de laag spijs, vul de randjes die je net vrijgelaten hebt ook op.
  • Smeer de boterkoek in met het ei dat je over hebt. Met een vork maak je er dan een ruitpatroon in, garneer de koek met de amandelen. Smeer nog een dun laagje ei over de boterkoek, vooral over de amandelen.
  • Bak de boterkoek in 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
  • Laat de gevulde speculaas boterkoek goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in puntjes snijdt.
Bewaren

Bewaar de boterkoek in een afgesloten trommel, hier blijft hij een weekje goed.

gevulde-speculaas-boterkoek-3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

64 reacties

  1. wilma schreef:

    Die gaat zeker gemaakt worden!!
    Thank a lot for sharing!!

    Wilma

  2. Rien de Weerd schreef:

    Ook deze ziet er weer overheerlijk uit, hij gaat dus bij deze op mijn todo-list…

  3. Marlissa schreef:

    Zo lekker he?! Goed idee om zelf te maken!

  4. Jolanda schreef:

    Mmmmm hier heb ik trek in!!!! En zin om te maken maar welke spijs gebruik jij, Laura?
    Heb jij ook de ‘koek en speculaaskruiden’ van Verstegen gebruikt?
    En ga zo door met je overhéérlijke recepten! ??

    1. Laura schreef:

      Ik heb dit keer spijs van Dr. Oetker gebruikt. Mijn speculaaskruiden koop ik altijd bij de molen (Molen de Zandhaas in Santpoort), dat is naar mijn mening de allerlekkerste 🙂

      1. Jolanda schreef:

        Thanxx Laura!

  5. Oh dit is verslavend lekker! Kan wel een hele boterkoek alleen wegwerken 😛

  6. Cok schreef:

    Volgens mij overleeft hij dat niet een week in de trommel

  7. Yolanda schreef:

    oh, dat lijkt me lekker! Die ga ik maken voor Sinterklaas avond.

  8. Greetje schreef:

    hij staat nu in de oven… ben benieuwd

  9. Adriana schreef:

    Hij is superlekker! Ik heb de kruiden van verstegen gebruikt, maar de volgende keer doe ik er zeker 2 tl extra door.

  10. Bauke schreef:

    Vandaag 2 van deze heerlijke koeken gebakken. Misschien is het wel handig om de ingrediënten te vermelden welke boter en suiker er gebruikt moeten worden. Ik ga er uit van roomboter en donkerbruine basterdsuiker.

    Bedankt voor dit heerlijke recept !

    1. Laura schreef:

      Bij het bakken wordt met boter altijd ongezouten roomboter bedoeld, en suiker is (fijne) kristalsuiker. Als het iets anders is dan zet ik dit erbij.

  11. ingrid schreef:

    ik geloof meteen dat dit lekker is, ga het ook proberen.
    ik bak al jaren gevulde speculaas voor onszelf en wat bevriende gezinnen,
    en vraag me een beetje af of veel verschil is tussen een gewone gevulde
    speculaas en deze gevulde speculaas boterkoek.
    maar ga het proberen, soort vergelijkend warenonderzoek 🙂

    1. Laura schreef:

      Ik vind zelf dat er echt goed verschil te proeven is, vooral in structuur. Maar probeer het zeker eens uit 🙂

  12. Tally Booij schreef:

    Hartelijk dank voor weer een heerlijk recept Laura! Ik heb de koek gemaakt in een lage vorm van 35×11 cm en er blokjes van gesneden, die ik in de ijskast bewaar.

  13. Annemieke schreef:

    Hoi Laura,

    Die ga ik zeker maken. Ik had nog een vraagje. Moet de boter op kamertemperatuur zijn? Alvast heel hartelijk bedankt.

    Groetjes,
    Annemieke

    1. Laura schreef:

      boter moet altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

  14. Willeke schreef:

    Wat een heerlijk recept. Ik heb een kleine aanpassing gemaakt en vijf theelepels speculaaskruiden i.p.v. vier toegevoegd. Echt zalig!

  15. Kithy schreef:

    Gisteren gemaakt. Het is verrukkelijk!

  16. Saskia schreef:

    Beste Laura,

    Het deeg was erg plakkerig en daardoor was het een heel gedoe om het in de bakvorm te krijgen. Heb je daar nog een tip voor? Verder vroeg ik me af of het normaal is dat je de kristallen van de suikers nog proeft in het deeg (voor het bakken) of dat ik dan toch te kort heb gemixt?
    Alvast bedankt!

    Groetjes, Saskia

    1. Celine schreef:

      Ik gebruik altijd een lepel gedoopt in melk om het deeg mee uit te strijken.

    2. Laura schreef:

      Boterkoek deeg is altijd plakkerig, daar is niets aan te doen 🙂 En het kan best hoor dat je de kristallen nog proeft voor het bakken.

    3. Marleen schreef:

      Met vochtige handen het deeg in de vorm duwen werkt als een tierelier.

  17. Marlies schreef:

    Hij staat nu in de oven, en het hele huis ruikt verrukkelijk.
    Dat gaat vast en zeker smaken!

    Groetjes,
    Marlies

  18. Celine schreef:

    Hij staat nu in de oven en lees nu pas de reacties. Stom natuurlijk 😉
    Zie dat ik best wat extra koekkruiden toe had kunnen voegen, vond hem ook wel aan de lichte kant. Maar hij zal er vast niet minder om smaken.

  19. Ine schreef:

    Hey Laura. Kan je in plaats van spijs ook gewone marsepein gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Kun je proberen

  20. wilma schreef:

    heb hem gemaakt en is GE-WEL-DIG!! had nog niet eens de juiste kruiden, moet die zelf Mengen.
    Dochter vroeg wat is dit? ik zei wat het was en ieder moest even proeven. Goedgekeurd en volgende keer iets grotere stukken please!!
    Jaja, ik weet wat ik ga doen. Wil zelf spijs maken.
    Groet en nogmaals bedankt!!
    Wilma

  21. Marianne schreef:

    Zou ik ook Zeeuwse bloem kunnen gebruiken voor de gevulde- speculaas-boterkoek?

    Groetjes, Marianne

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook.

  22. Maaike schreef:

    yum. iedereen vond het beter smaken dan de koeken in de winkel

  23. Lincy schreef:

    Die van mij wordt helemaal niet zo bruin. Deeg niet en gebakken ook niet. Heb al meer kruiden toegevoegd.
    Moet er bruine suiker in?

    1. Laura Kieft schreef:

      Bruine suiker is niet nodig, bij mij kwam de kleur echt van de kruiden. Kan ook zijn dat mijn kruiden gewoon net iets anders zijn hoor, als de smaak maar goed is 😉

  24. Tonia schreef:

    Gemaakt zonder spijs, in boterkoekvorm vorm van 27 cm. 25 minuten in de oven. Erg smakelijk, we gaan dit vaker maken. Dank voor het recept.

  25. Brenda schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb deze nu twee keer gemaakt en twee keer was deze niet gaar. Daar kom je helaas pas achter als je gaat aansnijden. Wat is de beste tip nu ik weet dat 30 min op 180 graden in mijn oven niet voldoende is? 10 min langer of op een hogere stand bakken?
    Ik heb heel veel recepten van jou gemaakt en alles is altijd de eerste keer gelukt behalve met dit recept.

    1. Laura Kieft schreef:

      Iets langer bakken kan. Houd er wel rekening mee dat het kan lijken of boterkoek niet helemaal gaar is, als je het te lang bakt wordt het droog en dat is ook niet lekker. Het hoort een zachte smeuïge en ietwat vochtige koek te zijn.

  26. Linda schreef:

    Ik zou hem graag glutenvrij willen maken. Kan ik de bloem dan vervangen voor rijstmeel of een mix van iets? Voor bv pepernoten gebruikte ik rijstmeel of gv boekweitmeel en amandelmeel.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou een mix van melen gebruiken voor het beste resultaat.

  27. Jacoline schreef:

    Kan ik deze koek enkele dagen bewaren voor dat ik hem ga serveren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, hij blijft zo’n 4-5 dagen goed.

  28. Ria schreef:

    Voor boterkoek, ook deze met speculaaskruiden, hoeft het bij ons geen sinterklaastijd te zijn. Maar bij de koffie slaat nooit iemand deze heerlijke koek af. Ik blijf hem steeds weer bakken.

  29. Linda schreef:

    Ik woon in de VS en kan niet aan speculaaskruiden komen.. 🙁 Wat zou ik kunnen gebruiken?

      1. Linda schreef:

        Dankjewel!

  30. Maaike schreef:

    Heb je door de spijs nog een half ei gedaan is deze van dokter oetker. En doe je dat ook bij het zelf maken van de spijs
    Lijkt me heerlijk dit om te maken
    Groeten maaike

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja, dat doe ik altijd. Zo blijft het lekker smeuïg, ook ná het bakken.

      1. Maaike schreef:

        Ook als je de spijs zelf maakt

  31. Marjolein schreef:

    Vandaag gemaakt en het is heerlijk!

  32. Saskia Claassen schreef:

    Een maand geleden deze boterkoek gemaakt. Hij is echt top!

  33. Esther schreef:

    Hey! Ik moet glutenvrij eten en vaak zie ik in bakrecepten van je ‘bloem’ staan, weet je ook wat voor glutenvrije variant ik kan gebruiken?

  34. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Ik zou deze boterkoek graag eens willen maken, maar los van een springvorm heb ik geen ronde bakvorm en ik meen dat een boterkoek in een springvorm bakken geen goed idee is.
    Ik heb wel een vierkant bakblik van 20×20 cm; kan ik de boterkoek hier ook in bakken met de hoeveelheden en baktijd uit dit recept?

    Groetjes,
    Patricia

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Patricia, zolang je er een bakpapiertje tussen doet kan het prima in een ronde springvorm! Met mijn tool kun je handig recepten omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

  35. Kevin schreef:

    Hoi Laura
    Moet het nou in een springvorm of in een boterkoekvorm.

    Ik heb de vorige boterkoek in een boterkoekvorm gedaan.
    Kan dat ook.?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een boterkoekvorm kan ook!

  36. Kevin schreef:

    Hallo Laura Bedankt voor je advies. Maar ik heb zelf amandelspijs gemaakt. Moet er bij het amandelspijs als ik het uit de koelkast haal. Een ei bij.?

    Groetjes Kevin

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een ei is om het beslag wat soepeler te maken, dus vaak wel handig als het nog wat moeilijk te verwerken is.

  37. Kevin schreef:

    Hoi Laura dank je wel voor je reactie.
    Ik heb hem gisteren gemaakt. Ik had die ei als bij het amandelspijs gedaan. Ik heb gewoon gegokt.

    De boterkoek met amandelspijs is goed gelukt. Dank je wel voor het recept.

    Jou recepten zijn top. Als ik iets wil bakken kijk ik eerst bij jou

  38. Linda Meijer schreef:

    Beste Laura, hoe krijg je deze mooie kleine appeltaartjes het beste uit de muffinvorm? Gr Linda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedoel je de speculaas appeltaartjes? Goed invetten en bestuiven met bloem.

  39. Emma schreef:

    Dien ik zelfrijzende bloem of gewone bloem te gebruiken voor de boterkoek? Alvast merci groetjes Emma

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt gewone bloem gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *