Fruit tartelettes met banketbakkersroom

30 april 2016
142

fruit tartelettes met banketbakkersroom 1a

De meeste recepten bedenk ik van tevoren, ik heb een recept als vrijwel helemaal uitgewerkt en ik maak hooguit kleine aanpassingen. Alles zit al in mijn hoofd. Van hoe het eruit moet komen te zien, hoe ik het wil maken en hoe ik het op de foto wil zetten. Maar het komt ook wel eens voor dat ik in de keuken sta, spontaan iets lekkers bedenk en gelijk aan de slag ga. In dit geval had ik nog wat deeg van een sloffenbodem over en ook nog wat banketbakkersroom. Weggooien vind ik zonde en ik besloot mijn kleine taartvormpjes nu eindelijk eens te gaan gebruiken. Voor ik het wist had ik superlekkere fruit tartelettes met banketbakkersroom gemaakt. Zó lekker dat ik het gewoon met jullie moest delen!

fruit tartelettes met banketbakkersroom 2a

Fruit tartelettes met banketbakkersroom

Zien ze er niet leuk uit deze fruit tartelettes met banketbakkersroom? Ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken en ontzettend lekker.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 280 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Vulling en topping

Instructies

  • Meng boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg bloem en bakpoeder toe en mix tot een mooi deeg. Maak een plak van het deeg, verpak deze in keukenfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast. Vet ondertussen je taartvormpjes in en bestuif ze met bloem, die van mij zijn 10 centimeter in doorsnede.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 6 millimeter dikte op een met bloem bestrooid oppervlak. Leg het deeg over de taartvormpjes heen. Druk het deeg voorzichtig in de hoekjes en rol dan met een deegroller over de randen van de vorm heen. Zo snij je het overtollige deeg mooi en strak weg.
  • Zet de taartvormpjes op een bakplaat en bak ze in 12-15 minuten op 180 graden goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen in de vormpjes en stort ze dan op een plaat.
  • Tijdens het afkoelen (of terwijl het deeg in de koelkast ligt), kun je al prima de banketbakkersroom volgens recept maken. Vul een spuitzak met de room en spuit de vulling op de koekbodems. Je kunt dit ook met twee lepels doen. Verdeel je fruit over de tartelettes en je gebakjes zijn klaar!
Bewaren

Na een nachtje in de koelkast waren de bodems bij mij nog heerlijk bros. Wil je ze hier langer bewaren, dan zou ik een laagje gesmolten chocola op de bodem smeren (en laten uitharden) voordat je de room erin spuit. De taartjes bewaar je in de koelkast en hier blijven ze ongeveer 3 dagen goed.

fruit tartelettes met banketbakkersroom 3a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

56 reacties

  1. Lindsey schreef:

    Lijkt me heerlijk! Bak je de tartelettes blind? Of doe je ze gewoon zo in de oven?

    1. Claudia schreef:

      Hier ben ik ook wel benieuwd naar!

    2. Laura schreef:

      Ik heb deze niet blind gebakken, gewoon zo de oven in 🙂

  2. Sandra schreef:

    Hmmm deze zien er fantastisch lekker uit Laura!

  3. Anita schreef:

    Ziet er heel mooi en lekker uit Laura, bedankt weer voor het delen.

  4. Marja schreef:

    Kijk, daar word ik blij van! Probeer altijd mijn kleine tartelet vormpjes te gebruiken, nu weer een super lekker idee er bij.

    Dankjewel!

  5. Lianne schreef:

    Oeh leuk! Ik wil ze ook snel gaan gebruiken heb ze vorig jaar met mijn verjaardag gekregen, maar nog nooit gebruikt. Daar moet verandering in komen.

  6. Caroline schreef:

    Nou zeg wat leuk, komen de vormpjes toch een.keertje aan de beurt. (overgenomen.van.me overgroot oma)
    met dit heerlijke minitaartjes recept!!!!
    Bedankt Laura.

  7. Leonie Raijmakers schreef:

    kun je bodems ook invriezen en dan als je ze nodig hebt eruit halen?
    Zo ja ontdooi je ze dan in de koeling of gewoon op het aanrecht?
    afgedekt of niet?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan prima! zou ze gewoon op het aanrecht laten ontdooien.

  8. Sylvia Roos schreef:

    Gelijk gemaakt en iedereen heeft gesmuld! Ik had eerst de helft van het deeg uitgerold en wilde meerdere vormpjes achter elkaar vullen, maar het is handiger om voor één vormpje een gedeelte van het deeg te nemen, een balletje te vormen en dat uit te rollen. Ik heb de ‘gewone’ pudding gemaakt en niet de makkelijke en daarvan had ik alles nodig (50% was niet genoeg, de hoeveelheden zijn ook anders). Bedankt voor het recept, Laura ?

  9. Leonie schreef:

    zou ik di deeg ook kunnen gebruiken voor een vlaaibodem te bakken?
    Ik wil een aardbeien vlaai maken met een hardere bodem. En blijft de baktijd dan het zelfde als van de tartelettes

    1. Laura schreef:

      Je kunt het zeker gebruiken voor een grote taart, deze moet dan wel langer in de oven. Zo’n 25-30 minuten gok ik.

      1. Cornelieke schreef:

        Moet ik dan voor de hoeveelheden voor één grote vlaai hetzelfde recept aanhouden? Zou dat genoeg zijn?

        1. Laura schreef:

          Je houdt dan wel wat deeg over.

  10. Laurens schreef:

    Ik heb pas een nieuw fornuis gekocht en je site ontdekt heb er al een hoop lekkere dingen af gehaald ik ga van de week de de tiramisu taart maken ik zou zegen ga zo door je hoord het wel of de taart lekker was

  11. Ypp schreef:

    Ooh deze wil ik ook uitproberen! Heb gister ook pas de tartelettevormpjes gekocht!!

  12. Gerdien schreef:

    Welke maat tartelettevormpjes gebruik je? 7 cm of 10 cm? (Bovenkant)

  13. Sandra schreef:

    Hoi,

    “half ei (de andere helft gebruik je voor de vulling)”

    Dat laatste is niet voor dit recept, toch? In de room gaat een heel ei volgens dat recept. Gekopieerd van de slof? 😉

    Gr. Sandra

    1. Laura Kieft schreef:

      Haha, betrapt 😉 Klopt inderdaad, ik heb het gelijk even aangepast.

  14. Paulette schreef:

    Moet je de tartelettes blind bakken om inzakken te voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee je hoeft ze niet blind te bakken.

  15. Larissa schreef:

    Hai Laura,

    Volgende week vrijdag is ons zusje jarig, alweer 29 jaar wordt ze! Ik als bakfanaat heb aangeboden taarten / gebak te maken. Deze tartelettes wil ik ook maken, maar dan niet mer bakkersrooms-vulling. Ik wil ze vullen met mokkacrème en dan versieren met fijngemalen, geroosterde hazelnoten.
    In het tartelettedeeg gaat citroenschilrasp. Geeft het natuurlijk een frisse smaak. Vind ik niet een combi met mokka/hazelnoot. Tip waar ik het mee kan vervangen? Misschien wat speculaaskruiden?
    Groetjes,
    Larissa

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou het kunnen weglaten, of inderdaad kruiden gebruiken.

  16. Manon schreef:

    Kan ik de banketbakkersroom meebakken in de oven? Zo ja, doe ik dit vanaf het begin, of voeg ik deze later ij de baktijd toe?

    1. Laura Kieft schreef:

      In dit recept bak ik het zelf niet mee, maar banketbakkersroom is wel geschikt om mee te bakken. Meestal is dit gewoon gelijk vanaf het begin.

  17. Ciel schreef:

    Hi Laura,
    Hoe verpak ik de gebakken bodems voor in de vriezer? Per stuk in plastic zakje of in vriesdroos met bakpapier ertussen?
    Alvast bedankt

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik doe ze zelf bij elkaar in een trommel, maar los kan ook.

  18. Lidia schreef:

    Hoi Laura,

    Als je de afgewerkte tartelletes in de koelkast plaatst. Een dag voordat ze gebruikt worden. Dek je ze dan altijd af? Of gewoon op een bord de koelkast in?

    Ben benieuwd

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik dek ze wel af, is ook een beetje afhankelijk van wat er nog meer in je koelkast ligt.

  19. Danielle schreef:

    Hallo
    Moet de citroen rasp perse
    Gr danielle

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kan het weglaten, ik vind het voor de smaak wel erg lekker.

      1. Danielle schreef:

        Ik heb het zonder gedaan
        Was verrukkelijk !

  20. Danielle schreef:

    Hallo
    Ik heb je bak boek ook laura maar daar staat deze ook in maar welke zou jij aanraden die uit het boek te volgen of deze van de blog
    Groetjes…

    1. Laura Kieft schreef:

      Welke jij het lekkerst vindt, beide zijn heerlijk vind ik 🙂

      1. Danielle schreef:

        Nou ik heb die van internet gebruikt omdat die niet met blind bakken was 😊

  21. Carol schreef:

    Wil 6 aardbeientaartjes maken. Kan ik het resterende deeg invriezen voor een andere keer?
    Heb je ook nog een idee om er een gelei over te doen of zou dat de taartjes te zacht maken

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, deeg kun je prima invriezen. En ook gelei is geen probleem.

  22. Stefanie schreef:

    Ik heb deze taartjes gemaakt met aardbeien, bosbessen, blauwe bessen en rode bessen en wów ze waren lekker! Ze konden zo van de bakker komen, top recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah super om te lezen!

  23. roos schreef:

    Is het ook mogenlijk omer 1 grote taart van de maken met smdit recept ik heb namelijk geen kleine vormpjes helaas

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan prima!

  24. Wouline schreef:

    Laatst heb ik de taart met banketbakkersroom en fruit gemaakt (blz. 138 van basisbakboek). Die heeft vrij veel weg van dit recept. De taart zag er super mooi uit, alleen de volgende dag helaas niet meer (heb abrikozenjam gebruikt over het fruit). Bij het aansnijden gleed de room en het fruit er helemaal vanaf. Heb je idee wat er mis is gegaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohnee wat vervelend! Misschien was de room niet voldoende ingedikt? Het zou in de koeling namelijk verder moeten zijn opgesteven, maar bij jou lijkt het tegenovergestelde te zijn gebeurd.

      1. Wouline de Jong schreef:

        De room had ik al een dag van te voren gemaakt, deze leek me bij het maken van de taart echt dik genoeg. Misschien gewoon nog een keer proberen 😀.

  25. Pien schreef:

    Bij mij zijn de randen naar beneden gezakt.. doe ik iets fout? Heb een grote taartvorm gebruikt. In de reactie las ik dat dit kon of had ik dan wel blind moeten bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een grote taartvorm bak ik meestal wel blind, maar dat zou niet de reden moeten zijn dat de randen naar beneden zijn gezakt. Heb je het deeg wel laten koelen/rusten?

      1. Pien schreef:

        Het deeg heeft zo’n 2 uur in de koelkast gelegen. Kan het weer te warm zijn geworden tijdens het uitrollen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Misschien, of je hebt het te lang gekneed waardoor er teveel glutenstructuren zijn ontstaan (en dan heb je meer kans op krimpen).

        2. Nathalie schreef:

          Deeg mislukt
          Nochtans goed gevolgd, deeg heeft toch 2.5u in koelkast in folie. Die kleefde al aan mijn koelkast, niet uit te rollen, precies beton. Toch plat gekregen, bij bakken zeer vettig uitgekomen en smaakt wel erg naar boter
          Jammer van het werk 🙁

          1. Laura Kieft schreef:

            Door de koelkast wordt het deeg logischerwijs door de boter hard en kun je het niet gelijk soepel uitrollen. Dat vettige heb ik zelf nog nooit gehad terwijl ik dit recept erg vaak gebruik. Het zou kunnen liggen aan de gebruikte boter, verder geen andere wijzigingen gedaan?

  26. Eline schreef:

    Dag Laura,
    Ik heb recent je blog ontdekt en ik ben fan!
    Bij dit recept heb ik het probleem dat het deeg voor de bodempjes enorm rijst waardoor ik nog weinig kan vullen. Hoe kan ik dit oplossen? Ik heb ook al met bakparels geprobeerd maar tevergeefs, het deeg rijst helemaal over de parels heen.
    Erg bedankt voor je hulp!

    1. Laura Kieft schreef:

      een blindbakvulling is de beste manier als je wilt dat de bodem niet rijst. Stukje bakpapier erop, genoeg blindbakvulling en dan kan het niet mis gaan.

  27. Femke schreef:

    Hoi Laura, bedankt voor dit recept! Mijn tartelettes waren erg lekker maar brokkelden helaas nogal uit elkaar toen ik ze uit de vormpjes haalde. Enige tips wat ik hier tegen kan doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zo zonder verdere info is dat lastig te zeggen, ik heb nog nooit gehad dat ze brokkelen. Misschien was je deeg wat droger?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *