Chocolade ijscake met aardbeien

Gepost: 27 augustus 2016 Laatst bewerkt: 22 februari 2024
Chocolade ijscake met aardbeien
136

Vroeger hadden we thuis vaak Napolitaanse ijsjes. Dat was een blokje roomijs met de smaken vanille, aardbei en chocola wat je tussen twee wafeltjes deed. De combinatie van die drie smaken zie je wel vaker in gebak voorbij komen, en dat noem je dus Napolitaans. Waarom dat zo is weet ik eigenlijk niet (iemand een idee?) en het wordt ook eigenlijk nooit (meer) zo genoemd. Maar door die combinatie aan smaken en de gedachte aan de ijsjes van vroeger, bedacht ik deze chocolade ijscake met aardbeien. Een Napolitaanse ijscake dus.

BAKTIP: Ik maak dit recept in een springvorm met een diameter van 24 cm. Deze springvorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit. 

BTS augustus 1-2
chocolade ijscake met aardbeien 2a
chocolade ijscake met aardbeien 3a

chocolade ijscake met aardbeien

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Chocolade ijscake met aardbeien

Chocoladecake kun je ook heel goed omtoveren tot een ijstaart. Zo maakte ik deze chocolade ijscake met aardbeien en die is om te smullen kan ik je vertellen!
Porties: 12 personen

Ingrediënten

  • 1 x het basisrecept voor cake (+ 2 el cacao)
  • 400 gram vanille-ijs
  • 400 gram aardbeien

Instructies

  • Maak de cakebeslag volgens het basisrecept. Als laatst (of samen met de bloem) voeg je nog 2 eetlepels cacaopoeder toe. Zo simpel is het om beslag te maken voor een chocoladecake.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm.
  • Bak de cake in 50-60 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Laat de cake volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Wanneer de cake is afgekoeld haal je het ijs uit de vriezer zodat het iets zachter kan worden. Bekleed de bakvorm die je gebruikte om de cake te bakken met bakpapier. Snij de cake horizontaal doormidden en leg de onderste helft weer in de bakvorm.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes. Voor de rand rondom gebruik je (kleine) gehalveerde aardbeien. Druk ze stevig tegen de zijkant van de vorm aan.
  • De rest van de aardbeien spatel je door het zachter geworden ijs. Stort dat in de bakvorm en spatel gelijkmatig uit. Plaats de bovenkant van de cake op de taart, dek hem af met folie en zet hem voor minstens 4 uur terug in de vriezer. Ik heb hem de hele nacht laten staan.
  • Haal de taart ongeveer 10-15 minuten voor serveren uit de vriezer, zo is hij makkelijker aan te snijden.
Bewaren

Wanneer goed verpakt, tot 3 maanden te bewaren in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

  1. Wat een plaatje, ziet er onwijs lekker uit!

  2. Greet Wijgerde schreef:

    Ziet er echt lekker uit . Goed misschien voor mijn zestigste verjaardag Laura ,die komt eraan .
    Wat ik nog wilde weten over de appelflappen wordt dit ook gevuld met pudding en krieken of alleen krieken . Kriekenflappen bestaan ook ? Of moet je het kriekennat heel sterk indikken dan ?

    1. Laura schreef:

      Ik vul ze alleen met appel, maar in principe kun je van alles gebruiken. Het sap/nat zou ik niet gebruiken omdat het bladerdeeg dan niet goed gaar wordt.

  3. Lianne schreef:

    Wauw! Die ziet er geweldig lekker uit! Supermooi is die geworden zeg! Lekker dessert voor deze heerlijke zomerse dagen. 🙂

  4. Wat ziet dit er goed uit!

  5. Marinda schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Ik zit al hard na te denken wanneer ik deze ijstaart eens kan maken.

  6. Dominique schreef:

    Hoi!
    Ik wil de taart zo gaan maken voor ons 12,5 jarig huwelijksfeest…kan ik de taart 5 dagen in de vriezer bewaren??
    Gr dominique

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan prima

  7. Danielle schreef:

    Ziet er lekker uit! Hoe lang zou je de taart in de vriezer kunnen bewaren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Tot wel 3 maanden, mits je hem goed verpakt.

  8. Martin schreef:

    Ik heb de ijscake vandaag gemaakt en hij is prima gelukt. Moest alleen wel wat langer dan 4 uur in de vriezer; bij het aansnijden na 4 uur vriezer droop het ijs er uit. Verder zijn de aardbeien natuurlijk ook bevroren, en dat is eigenlijk niet zo lekker.

  9. Cynthia schreef:

    Hoi, als je de ijscake in de vriezer legt… kan de vorm dat wel hebben? Gaar het dan niet roesten?
    Beetje rare vraag, maar heb mij dat altijd afgevraagd..
    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee hoor, dat kan prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *