Appelcake met chocola en karamel

Gepost: 16 januari 2016 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
206

appelcake met chocola en karamel 1a

Toen ik laatst de ROLO crumble cake maakte, twijfelde ik over het toevoegen van een appel. De combinatie van appel, chocola en karamel leek mij namelijk zo verschrikkelijk lekker. Ik besloot het uiteindelijk niet te doen, maar het idee van deze combinatie bleef maar door mijn hoofd spoken. Tijd dus om een appelcake met chocola en karamel te maken. Dat was een goede keuze, want wat is deze cake ongelooflijk lekker zeg! Ik laat je in een video zien hoe je hem maakt! Yes, ik heb het maken van video’s weer opgepakt, was bijna vergeten hoe leuk ik dat vind.

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

 

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

APPELCAKE MET CHOCOLA EN KARAMEL

Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Appelcake met chocola en karamel

Appel, karamel en chocola is een ontzettende lekker combinatie. Dat bewijst deze smeuïge appelcake met chocola en karamel helemaal.
Porties: 12 personen (25cm cakevorm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 1 appel (geschild en in blokjes)
  • 75 gram chocolate chips
  • 75 gram blokjes karamel

Instructies

  • Klop de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg dan de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als de eerste helemaal is opgenomen.
  • Meng ook het zelfrijzend bakmeel en zout door het mengsel, mix tot een mooi beslag.
  • Doe de stukjes appel, chocola en karamel in een schaaltje en voeg een eetlepel bloem toe. Roer dit goed door zodat alles is voorzien van een laagje bloem. Voeg dan dit mengsel toe aan het beslag en spatel het er doorheen.
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm. Strooi eventueel nog wat extra stukjes chocola en karamel over de cake heen.
  • Bak de cake in 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

appelcake met chocola en karamel 2a

Heb jij nog leuke ideeën voor video’s? Is er een bepaalde techniek die je graag wilt zien of gewoon een lekker recept? Laat het weten in een reactie, misschien ga ik er wel mee aan de slag 😉

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

53 reacties

  1. Margot schreef:

    Wat ziet dat er goed uit zeg! Ik heb nog blokjes karamel liggen, dus ik weet al wat ik daarmee ga doen!

    1. Wawa schreef:

      Hoi hoi,Van waar koop je die karamel blokjes?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Bij de Notenshop, Makro of gewoon van die grotere blokken in de super die je in kleine blokjes snijdt.

  2. Rowan schreef:

    Oeeeh dat ziet er lekker uit!

  3. Iris schreef:

    Mij lijkt de combo van appel, chocola en karamel een match made in heaven! Ik ga m zeker snel maken. Mag ik vragen welke karamel jij hiervoor gebruikt?

    1. Laura schreef:

      Ik kocht een pot met kleine stukjes bij Makro, maar ik heb ze ook wel eens bij Jumbo gezien.

  4. Simone schreef:

    Dat ziet er weer heerlijk uit. Ik mis alleen in de beschrijving een stap. Je beschrijft namelijk niet wanneer de appel etc erbij moet. Nu snap ik wel dat dit moet na het bloemen en voordat het beslag in de vorm moet…. Maar diegene die je recept stap voor stap volgen hebben opeens wat ingrediënten over 🙂

    1. Laura schreef:

      Oeps, je hebt gelijk 😉 Gelijk even aangepast! Thanks 🙂

  5. Marleen schreef:

    Dat ziet er superlekker uit! Vraagje, waar kan je de chocolate chips en karamelblokjes kopen?

    1. Laura schreef:

      Ik koop beide bij Makro, maar je kunt ook gewoon een reep in stukjes hakken en blokjes karamel kleiner snijden. De kleine blokjes heb ik ook wel eens gezien bij Jumbo.

  6. Lidwien schreef:

    Je gebruikt bloem, lees ik. Waarom geen cakemeel?

    1. Laura schreef:

      In dit recept moet het zelfrijzend bakmeel zijn, heb het inmiddels aangepast.

  7. Veronique schreef:

    Hmmmm ziet er heerlijk uit!! Zou je ook de appel weg kunnen laten??

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan

  8. Emma schreef:

    Oh, dit lijkt me dus echt verrukkelijk!

  9. Loes schreef:

    Ziet er super lekker uit, ga ‘m zeker een keer proberen. Nog wel even een opmerking:
    Bedoel je met bloem zelfrijzend bakmeel? Of mist de bakpoeder? Ik zie namelijk geen ‘rijsmiddel’ in dit recept staan 😉

    1. Laura schreef:

      Dat moet zelfrijzend bakmeel zijn inderdaad, bedankt! Heb het gelijk even aangepast 🙂

  10. Ineke schreef:

    Verrukkelijk!!
    Wat voor afmeting cakeblik gebruik jij in de recepten?

  11. Het klinkt een beetje gek, maar toch ook wel weer lekker. Ik ben heel benieuwd hoe het smaakt. Je video ziet er trouwens enorm goed uit. Mooie beeld- en geluidkwaliteit!

    1. En wat heb je een enorm leuke keuken! Die planken met leuke bakvormen en mengkommen. Misschien kun je die een keer helemaal showen in een artikel of video.

  12. Trudy schreef:

    Leuk filmpje!

  13. Mia schreef:

    heerlijk !! gelijk opgesmuld door mijn lekkerbekken !!

  14. tamara schreef:

    Hoi

    Waar kan ik chocolade chips kopen?
    Bij ons in de supermarkt zijn ze niet verkrijgbaar.

    Gr tamara

    1. Laura schreef:

      Kookwinkels en taartdecoratiewinkels hebben ze meestal wel.

  15. Dylano schreef:

    Ik wil deze cake maken maar kan nergens karamel blokjes vinden in de winkel.
    De Jumbo heeft het ook niet. Hoe ziet de verpakking er uit ?

    1. Laura schreef:

      Dat weet ik helaas niet meer

  16. Daniëlle schreef:

    Heerlijk! Wij hebben een nieuw huis, dus veel visite, ik ga zeker deze cake eens voor ze maken!

  17. Desiree schreef:

    Deze cake lijkt mij erg lekker. Ik kreeg een uurtje geleden de Nordic Ware Bavaria vorm binnen. Als ik hem daar in zou willen maken, kan ik dan dezelfde hoeveelheden aanhouden? En bak je met hete lucht?
    Groetjes Desiree en bedankt voor je heerlijke recept! 🙂

    1. Laura schreef:

      Je kunt dezelfde hoeveelheden aanhouden, maar eventueel ook iets groter. Ik bak met boven- en onderwarmte.

  18. Joyce schreef:

    Hallo Laura,
    Helaas mijn cake zit er echt niet zo uit als de jouwe. Ondanks het bloemen van de chocolade, fudge en appelstukjes, is alles naar beneden gezakt. Met als gevolg dat ik daar een taaie chocolade laag heb. De cake is verder erg nat, ik denk dat de stukjes appel daar debet aan zijn. Uiteraard heb ik geprikt eer ik de cake uit de oven heb gehaald. Maar zoals de cake er nu uit ziet, is deze zeker niet voor herhaling vatbaar.

    1. Laura schreef:

      Misschien heb je een hele zachte, vochtige appel gebruikt? Ik gebruik meestal elstar appelen voor cakes. Iets meer bloem gebruiken zou ook nog kunnen. Kwam de prikker wel droog uit het midden? Het is apart dat hij later pas nat zou worden namelijk. Verder ook alle ingrediënten aangehouden zoals in het recept (geen margarine bijvoorbeeld)?

  19. Marianne schreef:

    Voor het eerst iets van deze site gemaakt en helaas jammerlijk mislukt, alhoewel de smaak wel goed bleef. Maar de textuur dus niet. Ik had alle reacties goed doorgelezen en ik kwam goed beslagen ten ijs: Elstar appeltje, roomboter, voldoende bloem, karamel in kleine stukjes, zodat ze niet te zwaar waren, de juiste oventemperatuur. En de cake was een plaatje toen hij uit de oven kwam. Maar helaas, de hele vulling was naar beneden gezakt. Het enige wat ik kan bedenken is, dat 4 (grote) eieren teveel zijn, waardoor het beslag te slap is en de vulling de kans krijgt te zakken. Andere tips?

    1. Laura schreef:

      Ik heb M eieren gebruikt, dat zou het kunnen zijn. En misschien toch nog in iets meer bloem mengen voordat je de stukjes toevoegt. De appel en chocola zaten bij mij door de hele cake, alleen de karamel stukjes zaten in de onderste helft verdeeld. Wat ook nog kan is dat je het beslag te lang gemixt hebt.

  20. Margreet schreef:

    Hallo Laura
    Wat een heerlijke cake zeg, heb hem net weer gebakken de 3e in 5 dagen ( wel visite gehad hoor) kun je nagaan hoe lekker wij hem vinden haha.
    Het volgende wat ik nu ga proberen is de cake met Rolo lijkt ons ook erg lekker.
    Heb na het lezen van je enthousiaste Kitchen-aid review er een gekocht, de terracotta kleur, en wat bevalt hij goed zeg super blij mee.
    Ben fan van je site en kijk uit naar je boek, succes met het schrijven.

  21. Petra schreef:

    Vandaag samen met m’n meiden deze cake gemaakt. Wel met eigen twist, want ipv caramelblokjes en chocodrops hebben we er wat rolo’s ingegaan die we nog hadden liggen en paaseitjes (caramel zeezout). En wat minder suiker gedaan omdat het me ziet genoeg leek:-).Net het eerste plakje warm gegeten. Even wennen aan de choco-appel combi, maar kan me voorstellen dat het morgen koud nog lekkerder is. Bedankt voor het idee, lekker!

  22. esther schreef:

    Moet het echt karamel zijn of mag het ook fudge zijn?

    1. Laura schreef:

      Fudge kan ook hoor

  23. Jela schreef:

    Heerlijk, wat een topper deze cake! Hij was zo op.
    Volgende keer (die komt zeker) ga ik iets minder suiker proberen.
    Dank voor recept.

  24. Gerlinde schreef:

    Bleeh. …

    Mijn appel-kaneelcake smaakt naar eieren :((

    Geen gekke dingen gedaan behalve choco en fusie weggelaten….

    Eierkoek-cake:/

    1. Laura schreef:

      Heb je wel M eieren gebruikt? En waren je eieren nog goed?

  25. Sonia schreef:

    Echt smullen die cake! Deze week 3 gemaakt voor Mn verjaardag iedereen was er goed over te spreken. Helaas toch alles op de bodem op wat appel na. De laatste keer heb ik zelfs met Mn handen alles op bloem gecheckt maar nu toch weer alles op de bodem. Heb je nog een tip? Het doet overigens niets af aan de smaak maar het ziet er mooier uit als het beter verdeeld is.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen dat je je beslag te luchtig hebt geklopt, ook dan kunnen stukjes naar de bodem zakken.

  26. Serena schreef:

    Mijn cake was ook en grote boterspons :/ meer een soort hardere custard? Luistert het echt zo nauw met de eieren? Het beslag zag er namelijk echt prima uit toen ik het in de vorm deed… Heb bio eieren gebruikt dus verschillende maatjes maar dat doe ik altijd en nog nooit zoiets gehad….hij lekt echt boter 😮

    1. Laura's Bakery schreef:

      Echt waar? Wat gek! Heb je niks anders veranderd aan de structuur of het recept?

  27. Annelies schreef:

    Gisteren deze cake gebakken, vandaag geproefd. Heerlijk!! Ik had de oven iets te heet staan (heb een hetelucht). Normaal gesproken zet je die qua temperatuur ook lager, maar ik heb wel eens ervaren dat het baksel er dan niet goed uitkwam. Maar in dit geval mocht ie rustig wat lager staan. Desalniettemin is de cake verrukkelijk! Ik heb chocodrops van de AH en fudge van Lonka gebruikt. Cake is luchtig en absoluut niet droog. Ook heb ik hem in een tulband gemaakt. Ik gebruik nooit gewone cakevormen. Voor herhaling vatbaar!

  28. Eline schreef:

    Helaas mislukt
    Alle karamel was naar beneden gezakt
    Bij het uit de vorm halen storten de cake helemaal in elkaar
    In de bakvorm had zich een hele dikke laag karamel en chocolade gevormd
    Niet voor herhaling vatbaar

    1. Laura's Bakery schreef:

      Had je de blokjes karamel door de bloem heen gehaald?

  29. Shaira schreef:

    Kan je ook margarine boter gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan! Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-boter/

  30. Nathalie schreef:

    Erg lekkere cake 🙂 Heb er wel 2 appels ingedaan en ook nog eens banaan 🙂
    Een ook een beetje meer chocolade haha 🙂

  31. Frans schreef:

    1e keer precies zoals je recept en werkwijze gemaakt incl eetlepel bloem door de vulling, meeste chocolade en karamel toch naar de bodem gezakt. Maar wel erg lekker. Ik zag ergens op je site dat je het deeg ook niet te lang door moest kloppen.

    Poging twee, minder lang mijn deeg geklopt, en in plaats van 1 eetlepel bloem bij de appel twee lepels met kop en de chocolade/karamel met één volle eetlepel totdat het geheel niet meer plakte. Snel door het ‘kort’ geklopte deeg, het voelde al veel steviger dan de eerste keer, en afgebakken.

    Dit keer een prachtig mooi egaal gevulde cake. En nu nog lekkerder dan de eerste keer.

    En al bijna weer op.

    Dankjewel voor dit mooie recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *