Pittig bladerdeeghapje met gehakt en sriracha mayonaise (1)

Een pittig bladerdeeghapje met gehakt en een lekkere dip van sriracha mayonaise ernaast. Dit pittige gehakt in bladerdeeg is een heerlijk borrelhapje voor iedereen die van een beetje pit houdt!

Pittig gehakt in bladerdeeg

Eerlijk is eerlijk, ik ben zelf niet per se een grote aanhanger van pittig eten. Om mij heen merk ik dat veel anderen er wel van houden en als receptontwikkelaar heb ik de gouden regel: u roept, wij draaien. Daarom besloot ik aan de slag te gaan met een recept voor een pittig bladerdeeghapje met gehakt. Een lekker borrelhapje met pit!

Dit pittige gehakt in bladerdeeg heeft het scherpe randje aan twee factoren te danken:

  • Het pittige gehakt dat op smaak gemaakt is met o.a. sambal oelek.
  • De sriracha mayonaise die nog een extra kick geeft aan het afgebakken hapje.

Mocht deze hoeveelheid pit jou iets te ver gaan, dan raad ik aan om de sambal in het gehakt te verminderen of achterwege te laten. Op die manier kun je het hapje nog steeds aan een grotere groep familie of vrienden voorschotelen (waar hoogstwaarschijnlijk mensen tussen zitten die niet zo van het pittige zijn, zoals ik). 😉

BAKTIP: Om het bladerdeeg met ei te bestrijken gebruik ik het liefst een siliconen bakkwast, deze is makkelijk schoon te maken en vaatwasserbestendig.

Sriracha mayonaise maken

Een lekkere dip maakt zo’n bladerdeeghapje met gehakt wel echt af, vind ik. Om in pittige sferen te blijven besloot ik een sriracha mayonaise te maken en die vond ik echt verrassend lekker! Voor een gemengd eetgezelschap kun je bijvoorbeeld een pittige en een iets minder pittige variant maken, dat is nauwelijks meer werk.

Sriracha mayonaise maken

Hapjes met gehakt

Jullie weten het inmiddels, ik ben een groot liefhebber van hartige hapjes. Ook hapjes met gehakt passeren regelmatig de revue in mijn keuken, dus de hoogste tijd om een aantal favorieten op een rij te zetten. Stuk voor stuk zijn deze recepten met gehakt een graag geziene gast op feesten en partijen en dus erg geschikt als borrelhapje:

Voor nog veel meer inspiratie voor hartige hapjes (met of zonder gehakt) kun je terecht in mijn verzameling borrelhapjes recepten.

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding
Pittig gehakt in bladerdeeghapje

Pittig bladerdeeghapje met gehakt maken

Kan ik de hapjes ook vegetarisch maken?

Ja, vervang het gehakt dan door “rauw” vegetarisch gehakt. Daarmee bedoel ik de vegetarische gehaktsoorten die er rauw uitzien en ook voor die toepassing zijn bedoeld. Het recept kun je verder gewoon aanhouden.

Kan ik de hapjes ook groter maken?

Dat kan zeker. Als je de hoeveelheden uit onderstaand recept aanhoudt, heb je deze twee opties:

  • 10 grote bladerdeeghapjes met pittig gehakt. In dit geval ga je voor formaat saucijzenbroodje. Je laat de vierkante bladerdeegplakjes intact en maakt 10 gehaktstaven van het gehaktmengsel. Verder hou je het recept aan, waarbij je de baktijd met ongeveer 5 minuten verlengt. 
  • 20 bladerdeeghapjes met pittig gehakt. In dit geval deel je elke plak bladerdeeg door tweeën en maak je 20 kleine gehaktstaven van het mengsel. Voer verder dezelfde handelingen uit, met een baktijd van 25 minuten. Deze bladerdeeghapjes zijn maar een kleine slag groter.

Welk bladerdeeg heb ik nodig?

Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en gebruikte kant-en-klare plakjes bladerdeeg uit de vriezer. Dat vierkante formaat is ideaal voor dit recept: 12 x 12 cm. Het is uiteraard ook mogelijk om zelf gemaakt bladerdeeg te gebruiken, dat is nog lekkerder! Daarvoor kun je één van deze twee recepten gebruiken:

 

pittig gehakt in bladerdeeg recept

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Pittig bladerdeeghapje met gehakt recept

Pittig gehakt in bladerdeeg met een lekkere dip van sriracha mayonaise ernaast. Een heerlijk borrelhapje voor iedereen die van een beetje pit houdt!
Porties: 30 hapjes

Ingrediënten

Pittig gehakt in bladerdeeg

  • 10 vierkante plakjes bladerdeeg
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 6 el paneermeel
  • 1 el ketchup
  • 1 el sambal oelek
  • 1 tl worcestersauce
  • 1 tl ketoembar
  • 0,5 tl knoflookpoeder
  • sesamzaadjes ter decoratie
  • 1 eigeel losgeklopt met een tl melk

Sriracha mayonaise

  • 160 gram mayonaise
  • 40 gram sriracha
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0,5 tl knoflookpoeder optioneel

Instructies

Pittig gehakt in bladerdeeg maken

  • Leg de bladerdeegplakjes uit de vriezer te ontdooien. Snijd elk plakje alvast in drie repen.
  • Kneed het rundergehakt, ei, paneermeel, ketchup, sambal, worcestersauce, ketoembar en knoflookpoeder door elkaar. Rol er 30 gehaktballetjes van.
  • Leg het plakje bladerdeeg met de ‘plakkerige’ kant naar boven en leg elk gehaktballetje op een reep bladerdeeg.
  • Vouw het bladerdeegreepje strak op. De zijkanten heb ik open gelaten. Maak zo alle bladerdeeg en gehaktballetjes op. Bestrijk hierna alle bladerdeeghapjes met het losgeklopte eigeel.
  • Leg alle bladerdeeghapjes op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met sesamzaadjes.
  • Bak de gehakt bladerdeeghapjes in 20 – 25 minuten gaar en bruin in een voorverwarmde oven op 190 °C (boven-en onderwarmte).

Sriracha mayonaise maken

  • Meng alle ingrediënten door elkaar en proef of je eventueel nog meer sriracha wil toevoegen voor een extra pittige saus. Of juist extra mayonaise als je de smaak wat wil afzwakken. De bladerdeeghapjes met gehakt zijn ook pittig, dus houd hier rekening mee.

Notities

  • De gehaktballetjes laten zich goed invriezen. Het vouwen van de bladerdeeghapjes met gehakt kun je doen op het moment dat je ze wilt eten, je moet bladerdeeg namelijk niet ontdooien en opnieuw invriezen. Alleen met zelfgemaakt bladerdeeg kun je de gerolde bladerdeeghapjes met gehakt ongebakken invriezen en binnen drie maanden afbakken.
  • Gek op kaas? Je kunt ook 150 gram gehakt weglaten en 150 gram stevige geraspte kaas door het gehakt kneden.
  • Als je niet van sesamzaadjes houd kun je deze ook weglaten of vervangen door maanzaad of geraspte kaas.